nedeľa 14. októbra 2012

Mandlove kocky so snehovou penou




Ľahkosť a jemnosť kremu s mandlovou prichutou, krehkost cesta, snehova pena  a  jemne kyselkava chut z čiernych ríbezlí  je kombinacia, ktoru jednoducho nemozno ignorovat. Aj ked sa tento zakusok sklada z niekolkych vrstiev, jeho priprava nie je narocna. Zakusok tvori  hnietene cesto potrete dzemom z ciernych ribezli s penou na vrchu. Vrch je mozne posypat bud posekanymi orechmi alebo mandlami. Ja som volila mandlove platky. Krem je dochuteny mandlovym extraktom a cely zakusok je korunovany snehovou penou. Jemne zapecene mandlove platky dodavaju zakusku ten spravny vizualny efekt.  Rozhodne doporucujem zakusok pripravit den vopred, aby krehke cesto sa "napilo kremu". Jednoznacne je  lepsi na druhy den. Jedine, co mi na zakusku trochu vadilo je to, ze cesto je dost trusive. Tuto mini nedokonalost jednoznacne vykompenzuje skvely chutovy zazitok. Zakusok uskladnujeme v chladnicke. 
Ingrediencie:
500 g polohrubej muky
1 KL prasku do peciva
100 g praskoveho cukru
200 g masla
6 zltkov
1PL smotany (pridat iba v pripade, ze cesto je velmi suche)

na sneh:
6 bielkov
160 g jemneho krystaloveho cukru
stipka soli

na krem:
500 ml mlieka
2 zltka
3 PL hladkej muky
2 PL Solamylu ( u mna corn flour)
1 vanilkovy cukor
100-150 g praskoveho cukru
250 g masla
1 KL mandloveho extraktu ( mozno nahradit Amaretto -likerom)

okrem toho:
450 g dzemu z ciernych ribezli
80 g mandlovych platkov

Postup:
Preosiatu muku zmiesame s praskovym cukrom, kypriacim praskom, pridame zltka a zmaknute maslo pokrajane na platky. Bielka doporucujem rozdelit do dvoch misiek na 3 a 3. Je to kvoli lepsiemu rozdeleniu snehu z bielkov na dva platy cesta.  Spracujeme cesto, ktore rozdelime na dve polovice. Platy rozvalkame na velkost 24x35 cm a hrubku cca 4 mm. Rozvalkane cesto prenesieme na plech. Pecieme na opacnej strane plechu s papierom na pecenie. Lepsie sa potom manipuluje s cestom. Cesto potrieme polovicou dzemu. 3 bielka vyslahame so stipkou soli a ked su bielka biele, tak pridame 80 g cukru a dobre slahame, kym su bielka pekne biele, huste a metlicky zanechavaju stopy. Vyslahany husty sneh natrieme na plat potrety dzemom a pecieme vo vyhriatej rure na 17O stupnov C asi 7-10  minut a potom stiahneme ruru  na 150 stupnov C a este dopekame dalsich cca 10 minut. Odsledujete si cas pecenia, kazda rura pecie inak.
Druhy plat pecieme rovnako iba sneh posypeme mandlovymi platkami. Platy nechame dobre vychladnut. 



Z mlieka, muky, Solamylu, zltkov a vanilkoveho cukru za staleho miesania uvarime hustu kasu. Doporucujem prikryt foliou a tak nechat vychladit. Neutvori sa koza na kasi. Pred pouzitim preslahame mixerom a potom pridavame do vymiesaneho masla.  Maslo vymiesame s cukrom . Po castiach pridavame vychladnutu kasu a zakazdym dobre preslahame. Nakoniec pridame mandlovy extrakt, preslahame a krem nanesieme  na plat bez mandlovych lupienkov. Krem nanasame na plat na vrchnu stranu ( na penu) . Potom prikyjeme druhym platom a to tak, ze na krem dame spodnu cast  upeceneho platu cesta  a na vrchu mame penu s mandlovymi platkami. Trochu tazsie sa prenasa plat s mandlovymi lupienkami na vrch. Ak by ste si nahodou nevedeli s krehkym cestom dat rady, kludne prerezte na dve polovice a tak preneste na platy na krem. 


Odlozime do chladnicky minimalne na tri hodiny, ale ako som uz v uvode spominala lepsi je druhy den.




19 komentárov:

  1. Vypadá to fantasticky! Normálně koukám s otevřenou pusou! :D Jako ze žurnálu:) Nejspíš to taky zkusím, a to brzo! :)

    http://cookies-cat.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. this cake is very similar to polish " Pani Walewska". We bake it with nuts:) Your cake looks delicious and I think that I will try to bake with almonds. Greetings from Poland:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. It's a Polish cake, Pychotka or Pani Walewska, this is the some. I have many Polish magazines and many Polish girls at work:))) Alinka, thanks for your visit...

      Odstrániť
  3. Aďka, teda ten vyzerá fantasticky, teraz ku káve v práci by mi teda urobil radosť :)!Určite vyskúšam na nejakú rodinnú oslavu,díky za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, ja som dnes niesla kostovku do prace a dopadla na vybornuuuu:)))

      Odstrániť
  4. WAW! vyzerá fantasticky ....nádherne nafotené Adrika :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. veru, vyzera to uzasne a urcite tak aj chuti .-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. no vyzerá to na ďalšiu dobrotku,ktorú musím vyskúšať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sice jsem právě dojedla, ale jakmile jsem si přečetla tvůj neskutečně lákavý popis doplněný fotkami, už mi zase kručí v břiše :D To musí být dobrota!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mňam, mňam, mňam. Nic víc na tohle napsat nemůžu.
    www.justbeyourselfbypetra.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Aďka, suprovýýý, krásne fotky a chuť cítim v ústach... mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. obdivujem aj tu :-)....nádherné fotky a aj zákusok, chcela by som byť tvoja susedka :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adka, kolacik som vcera upiekla, je fantasticky !!! Predstav si, a to cesticko vobec nemam trusive :) Vdaka za recept, ktory je do detailov rozpisany a dobre sa podla neho kolacik pripravuje. Tesim sa na dalsie tvoje receptiky ;) Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. jaj, ja pri každom tvojom recepte slintám a vždy sľubujem, že vyskúšam, ale to sa nedá stíhať a ty stále dávaš vyšší a vyšší level, ja neviem ako ti stíhať, no tu si viem živo predstaviť tú božskú chuť, trochu mi pripomína moje ,,Rezané orechy "

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)