streda 29. februára 2012

Cviklovy krem



Vydlabane stredky z cvikle a pol kelimku ricotty ( zvysky z pecenej cvikle) bolo potrebne nejako zuzitkovat. Urobila som cviklovy krem. Silno chrenovy. To bola lahoda. Cast sme zjedli k sampinonovemu rizotu a zo zvysku  som urobila taketo mini-nasupceky. Podlozku som pouzila krekry, ale rovnako dobre posluzi napr. aj tmavy chlebik. Mozno z neho vykrajovackami povykrajovat rozne tvary. Vrch mozno dozdobit piniovymi orieskami alebo nadrobno posekanymi pistaciami.

Pecena cvikla plnena s ricottou



 
Najprv Matka, potom  Natali a po nej Lucka, tak mi to samozrejme nedalo, aby som to neskusila aj ja. Milujem cviklu a preto niet divu , ze uz u Matky ma tento receptus zaujal. Moje odhodlanie vyskusat aj takuto plnenu, pecenu cviklu povtrdila aj Natali a konecnu bodku za mojimi uvahami vyskusat tento recept dala Lucka .  Urcite sa aj vam uz stalo ( mne teda uz viackrat), ze vas zaujme  nejaky recept, ale po jeho realizacii nenastane naplnenie vasich ocakavani. Tak presne toto sa stalo mne pri tomto recepte. Chapem, ze nie vsetko , co chuti mne, musi chutit aj inym a plati to samozrejme aj opacne.  Ocenujem skvely napad na plnenu, pecenu cviklu. Zial, po upeceni mi vsak samotna cvikla prisla velmi mdla a plnka ochutena tymianom mi pripominala kadilo. OK! Priznavam, ze tymian velmi nepouzivam v mojej kuchyni a myslim, ze ho nadalej budem pouzivat iba velmi  vynimocne ( napr. pri divine) a aj to iba v minimalnom mnozstve. Inak tuto pecenu cviklu urcite este  budem robit, ale rozhodne nebudem plnku dochucovat tymianom, ale napriklad mojim chutovym poharikom viac vyhovujucim tarragonom (estragonom). A samotnu cviklu asi budem trochu marinovat napr. v citronovom oleji a mierne osolenu ju naplnim plnkou. Urcite si tento receptus zopakujem este mnohokrat so spominanymi upravami, pretoze vyborne vyzera a ja cviklu jednoducho milujem!  Ak ju milujes, nie je co riesit! :)))


utorok 28. februára 2012

Grilovane Halloumi s paradajkami


Opat jedna skvela chutovecka. Mam velmi rada recepty, ktore su nenarocne na pripravu aj na suroviny a vysledkom je chutne papkanicko, ktore prijemne postekli chutove pohariky. Na druhej strane,  raz za cas si rada vyskusam nejake narocnejsie zalezitosti, ktore beriem ako vyzvu a preverim si nimi svoje kulinarske zrucnosti:)  Vacsinou sa vsak snazim pripravovat prave taketo casovo nenarocne mnamky. Mozem konstatovat, ze chutilo manzelovi a aj mojej dcerke vegetarianke. Halloumi je narodnym syrom Cypru. Je to vlastne zmes kozieho, ovcieho a kravskeho syra s pridanim maty. Je mozne ho grilovat, opekat, vyprazat, varit, struhat alebo konzumovat iba tak, bez upravy. Jeho priprava je jednoducha, syr pri tepelnej uprave sa nerozteka. Castokrat na Cypre, kde je velmi oblubeny, predstavuje samostatne jedlo. Vyborne sa k nemu hodi lahke lahodne cyperske vino cervene, ruzove alebo biele vyrobene z povodnej vinnej revy pestovanej na Cypre tiscky rokov.

Sampiononove rizoto




Jednoduche, chutne  a rychle pripravne skvele jedlo. Moje oblubene sampinony dnes zakomponovane do ryze.Co k tomu dodat?  Snad iba tolko, ze ak sa rozhodnete vyskusat toto rizoto jednoznacne doporucujem pri jeho priprave pouzit maslo, ktore zarucene doda rizotu jemnu chut.

štvrtok 23. februára 2012

Cokoladovo - marcipanova torta




Jemna piskota, nie prilis tuha plnka a chrumkave  kusky cokolady v kombinacii s marcipanom. Takto jednoducho by som charekterizovala tuto skvelu mnamku. Robila som v poslednom case  zopar veci, ale nie vsetky sa daju publikovat, pretoze dam  na blog iba taky recept, ktory chuti aj inym  ( minimalne aspon jednej osobe okrem mna:) ) . Toto je vsak rozhodne vecicka, ktora si zasluzi , aby sa sirila dalej a potesila chutove pohariky nejedneho z nas.  Nenarocna priprava, nenarocne ingrediencie a vysledny efekt je viac ako uspokojivy. Torticka dobre vyzera a v nekonecnom rade vyborne chuti.  Tak podme sa pozriet ako nato:


nedeľa 19. februára 2012

Jablkova torta s uzasnou mascarpone plnkou



Tuto torticku som zbadala u Janky a hned to bola laska na prvy pohlad.  Oslovila ma, a uz len som cakala na vhodnu prilezitost, aby som ju vyskusala.  Takuto jablkovu zvyknem robit s detskymi piskotami. Poviem vam, ze v kombinacii so skvelym mascarpone kremom ochutenym s vajecnym konakom poskytne absolutne skvely chutovy zazitok. Kakaovu , jemne korenistu piskotu prikryva osviezujuca jablkova plnka. Vyborna , kremova mascarpone plnka dochutena vajecnym konakom prijemne kontruje osviezujucej jablkovej plnke. Ja som uz vrch nepokryvala slahackovou vrstvou, pre mna to uz bolo dostatocne kremove. Vrch som zakoncila jemnym popraskom skorice  Myslim, ze to prijemne ladilo s jemne korenistou piskotou. Ak sa rozhodnete tuto tortu vyskusat, verim, ze nebudete sklamani.

nedeľa 12. februára 2012

Zapecene kuracie platky so sampinonovou plnkou



Kombinacia kuracich prs so   sampinonmi  poskytuje aspon pre  mna osobne nekonecne mnozstvo sposobov upravy jedla. Mam velmi rada jedno aj druhe. Nie len kvoli lahodnej chuti, ale aj kvoli casovej nenarocnosti pripravy jedal z uvedenych surovin. Toto je jeden z tych rychlych, ale zato velmi chutnych sposobov ich upravy.  Za par minut vykuzlene skvele  jedlo, na ktorom si mozete pochutnat ci uz na obed, pripadnei na  veceru. Velmi dolezitou (podla mna) v tomto recepte je pridany estragon (tarragon). Chcela by som upriamit vasu pozornost na toto skvele dochucovadlo, u mna v poslednom case velmi oblubene. Tak dovolte trochu nauky: "Estragon patrí u nás nezaslúžene medzi málo používané korenia ale medzi “kulinármi“ je mimoriadne cenený. Pochádza zo strednej Ázie, kde ju napríklad Peržania  využívali pri grilovaní mäsa. Je dôležitým korením v tureckých, arménskych a  balkánskych kuchyniach.  Z európskych kuchýň  jednoznačne kráľuje vo francúzskej pre svoju rafinovanú príchuť po aníze, ktorú francúzi mimoriadne obľubujú. 
Estragon obsahuje jód, minerálne soli, vitamín A a C. Čaj z estragónu prečisťuje obličky a zvyšuje chuť do jedla.
Je výborný na ochutenie polievok, hydiny, rybacích a divinových pokrmov, pečenej baraniny a jahňaciny, prívarkov zo zeleného hrášku, fazuľky a zemiakov. 
Vo Francúzsku si môžete bežne k vodke objednať kocky ľadu, v ktorých sú „uväznené“ estragónové lístočky."
(zdroj http://recepty.netcabinet.net/stranky/bylinky_estragon.html)
Takze , mili moji, po  malej nauke podme na recept:

sobota 11. februára 2012

Medovy kremes




"Uz by si mi mohla upiect nejaky normalny kolacik." Pri tejto vete mojej drahej polovicky mi skoro zabehlo. Obratila som sa na neho s otaznikmi v ociach a rovno som tie otazniky aj vyslovila. " Aaa aky je to podla teba poriadny kolacik?"  Otazniky v mojich ociach vystriedali vykricniky. Prosim, prosim , len nech tvoja odpoved nie je: piskotova rolada s dzemom. Prosim, nie! To by som asi nepredychala. Neviem, ci videl tu vystrahu v mojich ociach lebo jeho odpoved  bola nasledovna: " No vies, dal by som si uz aj kremes."  Dobre, kremes moze byt. " Aaa, ktory kremes mas na mysli? Ten s listkovym cestom alebo ten, co pecie aj mama? Moze byt ten, co pecie mama." OK a bolo rozhodnute o kolaciku na nedelnajsie popoludnie. Takze som piekla taky normalny kolacik pre moju drahu polovicku - Medovy kremes:)))))))
Je to velmi stary recept, ale kedze ho maju rady aj moje dievcence, tak takto ho budu mat poruke, ked si ho budu chciet pripravit aj same. 

štvrtok 2. februára 2012

Zapecene sampinony s mozzarellou




Sampinony su u nas velmi oblubene. Pripravujem ich na rozne sposoby. Tato chutovecka bola tak expresne urobena a velmi chutna, ze  bola by skoda nepodelit sa s vami. Myslim si, ze pri kazdom jedle plati, ze  ak pouzijete cerstve suroviny, spravne dochutite a pridate stipku lasky k tomu , tak z toho zarucene vyjde chutne papkanicko. A tato chutovecka  je presne o tom .