nedeľa 22. apríla 2012

Trojfarebna coko torta



Do pripravy tejto torty som vlozila tolko usilia a lasky ako hadam ani do jedneho mojho kulinarskeho vytvoru. Tortu som robila pre mojho draheho k narodeninam. Bol to hadam moj najpracnejsi kulinarsky projekt, ktory som doteraz robila. Ani torta  Twister sa mi nezdala tak narocna na pripravu. No, ale ak vam povie muz aj po vysse tridsiatich rokoch, ze je stastny, ze vas  ma, tak mu urobite nielen takuto tortu, ale mozno znesiete aj modre z neba:). 
Torta je vyzorovo zaujimava. Je narocna na pripravu aj na suroviny. Plnka z tmavej cokolady, z bielej cokolady a tretia je s jahodovou prichutou. Roladky na boku su plnene s plnkou z bielej cokolady v kombinacii so susenym mliekom. Povodne som chcela vrch zaliat coko polevou a ozdobit karamelovymi lieskovcami, ale to  by uz bolo priam neunosne na jednu tortu tolko kombinacii. Slahackova pokryvka bola v pohode. Torta je bohata na chute, ale aj na kalorie. Rozhodne to nie je typ mucnika, ktory budem  piect pravidelne k nedelnajsej kavicke, ale som velmi rada, ze som ju vyskusala a to pri takejto velmi dolezitej rodinnej udalosti.

nedeľa 8. apríla 2012

Terrine z udeneho lososa









Tento recept som robila iba po pamati. Vzdy si odkladam vystrizky z novin, v robote mi nosia casopisy, kde su recepty, nechavam si posielat casopisy z Polska, kupujem si kucharske knihy atd. Prehladala som vsetky moje zasoby s receptami, no ani za svet som nemohla najst tento  recept. Udeny losos v chladnicke, por tiez, no co s tym  teraz? Zhruba recept  som si pamatala a zbytok , co som si nepamatala, som si domyslela. A vysledok bol nad moje ocakavanie. Akurat jednu zmenu urobim, ze nebudem terrinu balit do porovych listov, ale do tenkych platkov sunky. Inak vsetko super, takze  vam ponukam inspiraciu na tuto skvelu mnamku.


Trojfarebna slana rolada





Roladu som videla pred nejakym casom na coolinarka.com. Uz vtedy ma velmi zaujala, ale od jej vyskusania ma odradzalo to , ze ta cervena cast bola z ajvaru. Ajvar pochadza zo srbskej kuchyne. Vyraba sa vlastne z pecenych paprik pridanim baklazanu, cesnaku a chilli papriciek. Konzumuje sa ako natierka, priloha k masu alebo ako salat. Potom som ju videla u u Sary a Mikiho, ale tu zas sa mi zdal zdlhavy postup, kedze kazde cesto sa robilo zvlast. Napokon celkom ma presvedcila Ivka , ze uz to musim konecne vyskusat. Ona to ma zjednodusene a to tym, ze cesto sa robi robi naraz na vsetky tri casti. Po vyskusani receptu vsak doporucujem predsalen urobit tie cesta kazde  zvlast, pretoze nie vzdy sa podari cesto rozdelit  presne na tri rovnake casti. Dalej asi zalezi aj od syra aky pouzijete do zlteho cesta.  Mne sa zda, ze ta moja rolada nebola az taka pekna nadychana. Este jednu malu zmenu som urobila, ze mnozstvo cervenej mletej papriky som znizila na 1 KL a pridala som moju oblubenu pastu Cervene zlato. Na krem som pouzila Philadelphiu. Tak tolko minimalne zmeny. Roladu hodnotim ako chutnu , efektnu zalezitost a rozhodne som ju nerobila poslednykrat.

Zelatinove vajicka




Uz davnejsie som chcela vyskusat tieto zelatinove vajicka. Velmi sa mi pacili. Chutovo boli vyborne. Na ich pripravu som pouzila uhorkovu stavu zo sladkokyslych uhoriek. Urcite ich  budem robit  aj pri inych  prilezitostiach, Okrem toho, ze su peknou ozdobou na stole, tak aj skvele chutia. Ta uhorkova stava urobila svoje. Urobila som aj take mini zelatinove torticky ( tolko som si lamala hlavu ako to nazvat:) ? ) . Pre mojho masozravca samozrejme so sunkou. Vajicka si mozete plnit cim chcete, ale mne sa pacili taketo farebne. Iba nabuduce , ked budem robit, tak urcite dam menej naplne a viacej zelatiny. Take sa mi pacia viac:-).

Velkonocny vajcovy syrek



Syrek. Hrudka.  Vobec som  netusila, ze taketo nieco existuje, kym som sa nevydala. Tento vajcovy syrek som prvykrat jedla az v manzelovej rodine. Priznam sa, ze velmi mi to nechutilo. Bolo to take nemastne neslane, bez chuti. Kedze manzel si prial na  Velku noc okrem ineho aj tuto specialitku , neostavalo mi nic ine, iba sa naucit robit vajcovy syrek. Urobila som to na nase prve velkonocne sviatky a odvtedy sa to u nas nesmie chybat ani jednu Velku noc. Dokonca, ked som niesla kostovku mojej rodine, tak im zachutilo, ze sa tento syrek ujal a okrem masoveho syrka sa uz tradicne robil aj tento vajcovy.   Je to velmi jednoduchy recept. Moj syrek je tohoto roku trochu je taky pobledsi, ale to iba preto, ze som nemala pekne domace vajicka. Recept som prisposobila  chutovo oproti povodnemu (od mojej svokrusi )  a tohoto roku sa mimoriadne vydaril.  

sobota 7. apríla 2012

Happy Easter




   Gúľaj sa vajíčko, cez hory, cez doliny,
   prines môj  veľkonočný pozdrav do každej rodiny.



Milí priatelia,  želam vám krásne veľkonocne sviatky.

Ada


Prispevky od citatelov a sledovatelov blogu

Velmi sa vytesujem dalsim dvom novym prispevkomm. Klaudia sa inspirovala Skvelymi mandarinkovymi rezmi. Vdaka aj Esterke za napad vylepsit tieto skvele rezy pridanim Bebe keksikov. Klaudika, tvoje rezy su perfektne, vydarili sa uzasne.


Tu si mozere pozriet recept, ktorym sa Klaudia inspirovala.


Klaudia mi poslala fotografiu aj  zo svojho druheho zakusku a inspiroval ju Kvietkovany tvarohovnik. Recept najdete   tu. Aj tento sa vydaril perfektne. Klaudika dakujem za fotografie. Velmi potesili. Pomaly sa zacinaju zbierat prispevky od vas, mojich citatelov, nasledovatelov.  Je to pre mna velmi potesujuce. Dostavam tak  spatnu vazbu, ze receptiky, ktore uverejnujem na tomto blogu vas inspiruju  a ak sa priradi k tomu vasa spokojnost, tak sa mi dostava dvojnasobne zadostucinenie. Dakujem vam vsetkym.
Ada

nedeľa 1. apríla 2012

Sutaz

Mili moji priatelia, citatelia, nasledovatelia,

nie som ja velmi sutazivy typ, ale zvazila som vyzvu od : Henrieta Peškovičová - My firs cooking book .Inspiracie do velkonocnej sutaze, zdroj internet. JARNA KREATIVNA SUTAZ: pripravte napadity a farebny dezert tipu kolacik, muffin s velkonocnou tematikou (naozaj musi byt kreativny, teda ziaden slahackovy korpus a kopec mandarinok..) tj hrajte sa (tip muffin, male kolaciky, roladky, pernicky, pusinky, kosicky..) Fotku s receptom a vysvetlenim PRECO JE VAS DEZERT VELKONOCNY, posielajte do 6.aprila na adresu: peskovicova@gmail.com. A tato uzasna knizka s venovanim od Vojta ARTZA, ktoru nam venovalo METRO bude toho, koho fotografiu najviac olajkujete. Verim, ze date zdielat a vsetkym zelam vela stastia:) Naviac..podla vitazneho receptu bude autor osloveny na exkluzivne vytvorenie receptu pre majove cislo luxusneho magazinu Milliard SUN... 


Tak som sa rozhodla zucastnit sa tejto sutaze aj ja. Ak mate chut a zaujem a paci sa vam tento napad na pripravu velkonocnej mnamky mozete ma v sutazi podporit. Staci ak kliknete sem a date k fotografii LAIK.




Oslovili tieto nepecene vajicka?


Svoj nazor mozete vyjadrit kliknutim na tento  link a  podporit ma svojim svojim  LIKE  (paci sa mi to).

alebo zeby sa vam pacil tento napad?
staci ak kliknete sem  a vyjadrite svoj nazor

Mozno je pre vas najkreativnejsi tento napad
preto staci ak kliknete  sem a vyjadrite mi svoju podporu:)

a mozno niekoho najviac oslovili tieto mile, jednoduche a farebne velkonocne kvietky
tak nevahajte a kliknite sem . Vyjadrite mi prosim svojim hlasom podporu v tejto sutazi. Za kazdy jeden laik vam zo srdca dakujem. Budem sa snazit pridavat co najviac inspirujucich receptov, v com ma vyjadrenie vasej podpory rozhodne posunie vpred. DAKUJEM!!!!!!