nedeľa 12. januára 2014

Zlepovane dvojfarebne kolieska


Aj ked na tychto kolieskach je viac farieb ako dve, podstatou je to, ze sa jedna o zlepovanie koliesok dvoch farieb. Spodna cast je pecena ( svetle cesto) a vrchna cast je nepecena ( tmave cesto). Zvolila som svetlu polevu a dozdobila kandizovanou ceresnou. Pecene cesto je typu linecke a nepecene cesto je s vyraznou kakaovou chutou a prijemnym doplnenim je jemne citronova poleva. Tohtorocne vianocne sviatky sa u nas nniesli v duchu cerveno-bielej farebnej  kombinacii, takze som sa rozhodla pre tuto cervenu dekoraciu. Myslim, ze to bola spravna volba. Samozrejme dekoraciu si mozete zvolit lubovolnu. Fantazii sa medze nekladu. Tieto dvojfarebne kolieska boli peknym spestrenim nasho vianocneho peciva.

Ingredencie:
svetle cesto:
225 g hladkej muky
75 g   praskoveho cukru
150 g masla
1 zltok
1 vanilkovy cukor
1/2 citrona ( postruhana kora)
1-2 PL kyslej smotany ( pridat iba v pripade, zeby bolo cesto velmi suche)

tmave cesto:
200 g kakaa
350 g praskoveho cukru
50 g masla
50-100 g mletych orechov
trochu rumu na dohutenie
1/2 citrona  (postruhana kora)

poleva:
1 bielok
300 g preosiateho praskoveho cukru
2 PL citronovej stavy

okrem toho:
dzem na zlepovanie
kandizovane ovocie, prip. ine na ozdobu


Postup:
Zo surovin na svetle cesto rychlo spracujeme cesto. Ak by bolo cesto velmi suche, tak pridame 1-2 PL  kyslej smotany. V ziadnom pripade nepridavame bielok, cesto by bolo tvrde. Zabalime do folie a odlozime do chladnicky minimalne na 30 minut zachladit. Cesto rozvalkame a vykrajujeme kolieska vo velkosti 4,5 cm. Pecieme na vymastenom plechu ( staci potriet papierom od masla) vo vopred vyhriatej rure pri teplote 190 stupnov  velmi kratko, kym zacnu kraje jemne ruzoviet ( cca 8-10 minut). Nechame ochladit.
Pripravime si tmave cesto. Preosiate kakao, praskovy cukor zmiesame. Pridame maslo,nastruhanu koru z citrona a spracujeme cesto. Pridame rum a  postupne mlete orechy. Pridavame orechy, kym dostaneme konzistenciu hmoty, ktora sa bude dat dobre rozvalkat. Nepecene cesto rozvalkame ( mozeme mierne podsypat preosiatym praskovym cukrom a vykrajujeme rovako velke kolieska ako su pecene. Svetle ( pecene) kolieska potrieme dzemom, prilozime nepecene koliesko a potrieme citronovou polevou. Dozdobime podla lubovole.

Citronova poleva:
Praskovy cukor dobre preosejeme a pridavame postupne do misy, v ktorej sme predtym zmiesali bielok s citronovou stavou. Miesame rucne, varechou, kym je hmota kompaktna, polohusta. Po natreti na kolieska velmi rychlo zaschne.






2 komentáre:

  1. Adka, naozaj do tmaveho cesta patri 20 dkg kakaa? Krasne pecivo ste ale mali! Obdivujem, ako profesionalne vsetko Tvoje pecenie vyzera:-)
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, tolko som davala, bolo to velmi silno mocno kakaove....podla mna by tacilo aj tyh 150 g...to je tusim jeden sacok, ak sa dobre pamatam.....radsej potom dat az tych 100 g orechov....mojej kolegynke velmi chutili :).....z vianocnych cukroviniek som stihla pofotit iba maly zlomok...dakujem za pochvalu :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)