nedeľa 27. apríla 2014

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi ocami - 3.cast Agra

Rano sa rozlucime s  nasim rozpravkovym hotelom a minibusom vyrazame za dalsim poznanim. Smer Agra. Plni ocakavania,  nedockavosti a tuzbe po vzhliadnuti jedneho zo siedmich  divov sveta - Taj Mahalu. Som milo prekvapena cestou. Je to vlasnte stvorprudova  cesta  predelena krasne ruzovo a cerveno  kvitnucimi krikmi. Cesta prebieha bez problemov. Pomerne casto stojime a platime myto. Stojime v jednej z restauracii a davame si kratku obednajsiu pauzu. Opat si vyberame zahradnu restauraciu. Celkom pekne prostredie, ochotny personal. Jedlo ponukane bufetovou formou, takze mame moznost  vybrat si jedlo vizualne. Zahrada ponuka opat potesenie z pritomnosti pobehujucich vevericiek a nadherne kvitnucich stromov. Aj ked je prave v Indii jesen o pestrofarebne kvitnuce kvety a dreviny nie je nudza.

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi ocami - 2. cast Jaipur ( Pink city-Ruzove mesto)

Vyrazili sme z Delhi do Jaipuru nasim mikrobusom. Mohli sme sa rozhodnut aj pre  presun lietadlom, ale to by sme prisli o vsetky zazitky a poznatky. Cesta ubieha relativne  bez problemov.K dobrej pohode prispieva aj novy mikrobus s klimatizaciou, sikovnym  soferom, milym pomocnikom a ochotnym a fundovanym sprievodcom. Pocas cesty mame zabezpecene obcerstvenie ( vodu, dzusy, ovocie, sladkost) a dokonca aj vlhke hygienicke uteraciky. Mile -:). Miname mestecka, dedinky. Vnimame  klasicky obraz chatrci s muzmi na priedomi, sediacimi a debatujucimi, mozno cakajucimi na lepsi zajtrajsok. Sokuje ma pohlad na valiaci sa traktor oproti nam. Stretnut na krajnici v protismere  motocklistu, bicyklistu , ci  traktor nebolo nicim vynimocnym. Nehovoriac o volne pohybujucich sa kravach ( krava je posvatnym zvieratom v Indii, takze vzdy sme jej museli dat prednost ), prasatach, ovciach. Vo vseobecnosti zvierata v Indii sa pohybuju volne, nikde som ich nevidela priviazane  tak, ako sa to robi u nas. V Indii sa jazdi po lavej strane rovnako ako aj v Anglicku. Zrejme pozostatky z anglickej kolonizacie. Asi v polovici cesty si davame prestavku na obed. Prijemne teple pocasie nas vylakalo do zahradnej restauracie. Spolocnost nam robili take zvlastne mini vevericky, nadherne kvety, kriky a kvitnuce stromy. Indicka kuchyna je rozmanita, farebna, chutovo vyrazna, ostra. Obsahujuca hlavne vela kari korenia,  ryze, zeleniny. V urcitych oblastiach sa vobec neje maso. Nezapamatala som si vsetky tie nazvy jedal, co sme jedli ( bolo to nad moje sily). V kazdej restauriacii, kym cakate na jedlo vam ponuknu  papadum s nejakym dipom. Je to akoby tak placka z kukuricnej muky, konzistenciou by som to prirovnala k chipsu.  Jedine, co som si dobre zapamatala su nazvy indickych placiek - chlebov. Paratha pozostava z celozrnej muky, vody a prepusteneho masla (ghee). Plni sa roznymi plnkami a pecie sa na panvici. Chapati je plochy chlieb - placka z kukuricnej, psenicnej  alebo inej muky a vody. Videla som, ako ho pecu priamo na velkych kamenoch na ohni.A tretim znamym indickym chlebom je Naan. Ten mi chutil najviac. Je z kysnuteho cesta a moze byt bez inych pridanych prisad alebo ochuteny. Ja mam tiez recept na blogu pozri TU. A je este aj Puris, ale ten som ja nejedla.  Kym cakame na obed, tak sme si odskocili na na toaletu. Pani obsluhujca toalety, ked zbadala moj udiv v ociach po zhliadnuti naslapnych toaliet ma hned usmernila, ze na druhej strane su toalety pre turistov. Vsade ( okrem letiska) sa za toalety plati. Prestavka konci a my pokracujeme dalej v ceste.

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi očami - 1. cast cesta do Indie, Delhi

Moji pravidelni navstevnici blogu urcite zaregistrovali znizenu  aktivitu v pridavani prispevkov zaciatkom roka. Bolo to zapricinene pripravou a samotnou cestou do Indie.Tento prispevok nie je  ziadny odborny clanok, iba by som vam chcela  poskytnut aspon taky maly nahlad o tejto (pre nas Slovakov) exotickej destinacii, podelit sa s vami o moje zazitky z cesty do tejto dalekej krajiny. Krajiny tisicich tvari. Nebudem vas zatazovat geografickymi a demografickymi udajmi, tie si mozete vygooglit na internete. Hadam spomeniem iba to, ze za 15 dni sme precestovali  z 33 statov a 7 Narodnych zvazovych teritorii Indie  ( Rádžasthán- Jaipur, Uttarpradéš-Agra, New Delhi-samostatne Hlavne narodne teritorium Indie, Uttarakhand- Dehradun, a Goa- Vasco da Gama . Rozdiely medzi jednotlivymi statmi boli evidentne. O tom vsak neskor. Za tych par dni sme urobili  Golden triangel ( Zlaty trojuholnik) - Delhi-Jaipur-Agra, navstivili sme Rishikes- male mestecko na upati Himalaji ( severna India stat Uttarakhand) , kde sme  absolvovali svadbu, na juhozapade Goa . Mojim zamerom nie je robit turistickeho sprievodcu. Vsetky informacie o jednotlivych pamiatkach si mozete najst na internete.  No, ale podme pekne poporiadku.
Leteli sme z Londyna do Delhi s medzipristatim v Qatari v Dohe. Let trval zhruba 7 hodin. Let prebehol vporiadku aj vdaka skvelemu servisu leteckej spolocnosti Qatar Airways. Nie nadarmo  im v hodnoteni leteckych spolocnosti patri prve miesto v rebricku v  poskytovani servisu zakaznikom.
Qatar - Doha - privitalo nas krasne, nove letisko. Plne luxusu, vyberaneho tovaru, 22 karatoveho zlata.To zlato sa mne osobne az tak velmi nepaci - farbou mi pripomina bizuteriu.  Pacili sa mi  arabski predavaci vo svojich tradicnych odevoch Thoub aj s pokryvkou hlavy Ghutra v  inych arabskych krajinach znama pod nazvom -Kufii  ( Arafatka). Urobili sme nejake nakupy. Ceny v porovnani s Anglickom boli velmi prijatelne, dokonca niektore nizsie. Qatar je mala krajina na Qatarskom poloostrove, ktory je sucasou  arabskeho poloostrova  s velkym mnozstvom zasob  ropy a zemneho plynu. Za kratky cas presla krajina velkou transformaciou a coraz viac sa dostava do povedomia ako zaujimava destinacia pre stravenie prijemnych chvil na dovolenke.Pacila sa mi zmes tradicnych a modernych prvkov, ktore ponukaju nevsedny vizualny zazitok.  V lietadle nam premietali kratku uputavku a poviem popravde, ze by som si vedela predstavit dovolenku v tejto krajine. Este par fotografii na pamiatku a samozrejme navsteva toalety. Tak toto bolo velkym sklamanim v porovni s nadhernou halou a  vsetkym tym luxusom. Dlhy rad, obstojna cistota a "rus" pochodujuci po kachlickach pokazili moj dojem. Skoda. Lucime sa s Dohou a naberame smer India- Delhi.

štvrtok 24. apríla 2014

Veľkonočné košíčky Lindt




Trosku oneskorene, ale hadam tato inspiracia moze posluzit  na buduci rok.  Z lineckeho cesta ( recept pozri TU )   vykrojene vajicka, upecene a zlepene dzemom. Na na ozdobu som pouzila White icing zafarbeny gelovymi farbami.Vykrajovatkom na vajicka vykrojene kosicky. Aj kvietky su vykrojene  z WI. Cokoladove vajicka Lind som rozkrojila na polovicu a pouzila na ozdobu kosickov. Na stred kvietkov perlicky, ktore som prilepila vyslahanym vajickom s troskou praskoveho cukru. Kosicky su  k vajickom z lineckeho cesta prilepene tiez bielkom. Miesto bielka mozete pouzit aj bielu roztopenu cokoladu.


Linecké cesto


Milujem pecenie z lineckeho cesta. Je tak krasne tvarovatelne, vyborne sa s nim pracuje a keskiky z lineckeho cesta maju dlhu trvanlivost. Je to starodavny recept, ktory velmi rada vyuzivam pri peceni. Je to zakladne cesto, ktore pridanim kakaa alebo mletych orechov si  obmienam podla chuti a potreby. Viac-menej  je to pri vianocnom peceni, ked chcem viacero druhov mini kolacikov, ktore  potom plnim roznymi plnkami alebo pouzijem rozne polevy a zakazdym je z toho ina drobna cukrovinka.

streda 16. apríla 2014

Veľkonočné variácie - Marshmallow kvietky




V tomto prispevku rovnako ako v dvoch predchazdajucich vam ponukam inspiraciu na velkonocnu sladku drobnost, ktorou mozete potesit tych najmensich. Obdarujte svojich kupacov takuto sladku odmenu. Nie je to nic narocne na pripravu a ide to aj celkom rychlo.Pripravte si  dostatok trpezlivosti, zopar veci (rozpis najdete v ingredienciach) a mozete sa pustit do ich pripravy. Mufinky doporucujem upiect v mensich papierovych kosikoch ( nie v najmensich na bonbony). Mozete si pripravit svoje oblubene alebo upiect naprikad tieto.  Trochu zabavy v kuchyni nezaskodi a mozete do ich pripravy zapojit aj svoje ratolesti. Pozrite si postup ako nato.......

utorok 15. apríla 2014

Veľkonočné variácie - Nepečené vtáčie hniezda


Prinasam vam dalsiu z velkonocnych variacii. Velmi jednoduche, nepecene vtacie hniezda. Opat je to skor na inspiraciu ako si vyrobit drobnu sladkost pre najmensich kupacov. Mne sa vzdy ratali akekolvek mile drobnosti vyrobene doma. Mozno  niekoho zaujmu tieto nepecene vtacie hniezda. Opat staci kusok celofanu a peknej stuzky a mala vysluzka pre kupacov je pripravena. Na ozdobu som pouzila cokoladove vajicka znacky Lindt. Kosicky som vystlala kokosom, ale okrem zlepsenia vyzoru je to velmi neprakticka vystelka hniezd ( kokos sa trusil). Myslim, ze ak by sa kosicky po zaschnuti jemne vytreli cokoladovou polevou a nechali zaschnut, mohli by sa  vyplnit aj troskou kremu a vajicka osadit do toho kremu.  Samotne kosicky su velmi chutne, ale suche, takze trochu kremu by im neuskodilo. Plnit kremom bez pocokoladovania kosickov by som nedoporucovala, kedze ovsene vlocky by sa mohli pod vrstvou kremu roztopit. Je uz iba na vas pre ktoru variantu sa rozhodnete.

nedeľa 13. apríla 2014

Veľkonočné variácie - Veľkonočné cupcakes Lindt



Pacia sa vam? Ja som sa do nich priam zamilovala. Nazivo su omnoho  krajsie.  Som z nich unesena. Mozno to vyznie ako samochvala, ale mam z nich obrovsku radost. Bala som sa tohto projektu. Preco? Lebo vyzadoval riadnu davku trpezlivosti a tou ja veru neoplyvam. Nemam ani taku zrucnost na drobne detaily. Keby tieto cupcakes robila moja sestra, tak su ako namalovane. Napriek tomu, ked som ich skoncila,  vyvolali mi usmev na tvari.  Iste ste si vsimli, ze  na blogu sa castejsie objavuju prispevky, v ktorych pouzivam produkty svajciarskeho vyrobcu cokolady znacky Lindt. Pred casom ma oslovili k spolupraci a kedze prvy prispevok sa im velmi pacil a ja som velkou milovnickou dobrej cokolady, tak nebolo co riesit. Aj v tychto velkonocnych cupcakes som pouzila cokoladove vajicka znacky Lindt z tmavej, mliecnej  a bielej cokolady. Vyborna cokolada plnena uzasnou, na jazyku rozplyvajucou sa naplnou,  poskytuje skvely chutovy zazitok.





Tieto cupcakes  mozu byt  aj peknou vysluzkov pre kupacov. Staci kusok celofanu, pekna stuzka a netradicna vysluzka je pre vasich kupacov pripravena. Tak pozrime sa ako nato...........

pondelok 7. apríla 2014

Chocolate Crinkles







Receptov na Chocolate crinkles je plny internet. Uz davnejsie ma zaujali u u Martinky a potom neskor u Ivetky.  Su to silno cokoladove susienky. Nieto divu, ved ako pise Ivka, pouzijeme kvalitnu horku cokoladu. Nuz ako inak u mna to bola cokolada od  firmy Lindt. Tieto susienky nepatria k lacnej zalezitosti ( vzhladom na pouzitu cokoladu ), ale rozhodne  si ich zamilujete. Cokoholici si  pridu na svoje. Su to susienky, takze neocakavajte  lahodnu kremovu chut, ale chut cokolady, tak je velmi vyrazna. Myslim, ze sa vydarili a  urcite som ich nepiekla posledykrat. Ak aj vy ste sa inspirovali tymito pohladnymi susienkami, tak nech sa paci, tu je recept.