streda 29. apríla 2015

Inteligentný zákusok







Moja mladsia dcerka ma obdarovala touto roztomilou porcelanovou tackou. Rozmyslala som, co by som pripravila, aby som ju mohla pouzit pri foteni. Rozhodne som chcela nieco svetle s jednoduchou strukturou, aby vynikli tie krasne mini  bodecky na tacke. Nahodou mi prisiel  pod ruku recept na Inteligentny  kremes. Piekla som ho uz pred nejakym casom a akosi som pozabudla na tento jednoduchy a zaujimavy  zakusok. V praci s kolegynkou casto zvykneme  preberat, co varit  a piect cez vikend. Kedze tento zakusok nepoznala a pre mna dokonale splnal moju predstavu ( co sa tyka pouzitia tacky pri foteni :) ), tak padlo rozhodnutie: tento vikend bude Inteligenty zakusok.   Mozno ho niektori poznate pod nazvom Inteligentny kremes, ale ja som si ho premenovala na zakusok. Jednoducho kremes je kremes. A ze preco inteligentny? Pretoze vsetky suroviny sa zmiesaju dokopy, vyleju na plech  a zakusok pri peceni sam vytvori 3 vrstvy. Spodna vrstva ( akoze podlozka) mi pripomina listkove cesto, ked mierne navlhne od  plnky. Stredna cast pripomina vanilkovy puding a vrchnu cast tvori velmi jemnucka piskota. Neverite? Tak sa pozrite ako nato.............

nedeľa 19. apríla 2015

Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok








Recept na tento zakusok som priniesla este v roku 2009 z nejakej polskej stranky . Bolo to v case, ked som zacala verejne publikovat recepty na stranke MMB. S tymto receptom je spojenych vela prihod a aj vela patalii ( casto si moju pracu prisvojovali rozni necestni ludia)a vydavali ju za svoju. Ano,  dobre a odskusane recepty publikujem na inspiraciu pre verejnost, pre priatelov, pre znamych pre moju rodinu, ale nie nato, aby si moju pracu privlastnoval niekto iny a uverejnil recept od slova do slova na svojej stranke a aj s mojimi fotografiami a vydaval to za svoju pracu. 
Zakusok  sa tesi velkej oblube aj po tolkych rokoch a preto som sa rozhodla recept na tento velmi chutny zakusok uverejnit aj na mojom blogu. Mozno pride niekomu jeho nazov cudny, ale ja som ponechala jeho povodny nazov. Recept som trochu  upravila oproti povodnemu receptu. Pouzila som maslo a miesto vanilkoveho cukru vanilkovy extrakt. Ten , kto este nevyskusal tento chutny zakusok, tak sup-sup vyskusat ho.

streda 15. apríla 2015

Špargľovo-špenátová pena









Krasny, jednoduchy recept plny vitaminov. Okrem toho je aj velmi chutny. Ocarila ma  jeho jemne zelena  farba, len skoda, ze sa mi ju nepodarilo zachytit na fotografii. Musim sa este velmi vela ucit. Kombinacia spargle a spenatu so strucikom cesnaku a spravnou davkou ochucovadiel bol vysledkom jedneho velmi zaujimaveho  dezertu naslano. Ja vzdy vravievam, ak jedlo dochutime stipkou lasky, uspech je zaruceny. Tento "slany" dezert by som konzistenciou prirovnala k panna cotte. Ak mate radi tuto konzistenciu, tak mozem iba doporucit vyskusat.

utorok 7. apríla 2015

Nutellová torta s citrónovou penou










Obavala som sa, ze to bude nejaka velmi presladena torta, kedze tam ide vela Nutelly, ale bola som milo prekvapena. Aj ked ja som zastancom toho, ze zakusok ma byt sladky, ale ani ja nemam rada, ked  ma od prilis sladkeho az strasie. Pri tejto torte je vsak sladkost  vyborne kompenzovana kyselkavou chutou vrchnej citronovej peny. Spodok skor pripomina hnietene cesto. Je takej hustejsej ( tvrdsej) konzistenciu avsak prijemne chrumkanie lieskovcovych orieskov odvedie vasu  pozornost od tohoto faktu. Cesto pokryva ricottovo-nutelova cast ( pecie sa spolu s cestom ) a skor prenika cokoladova chut ako jeho sladkost. No a toto vsetko pokryva nadherna jemne citronova, kyselkava chut poslednej vrstvy tejto torty - citronovej peny. Manzelovi sice torta az tak velmi nechutila ( on vo vseobecnosti nema rad tetno druh zakuskov), ale niesla som kostovku do prace a kolegynka si velmi pochvalovala. Kedze boli velkonocne sviatky, odela som ju do velkonocneho satu. Pouzila som cokoladovu sliepocku a mini vajicka od firmy Lindt.

pondelok 6. apríla 2015

Terina vhodná aj pre vegetariánov






Tuto terinu som nosila v hlave uz velmi dlho. No az teraz nadisiel cas k jej realizacii. Ta brokolica ma akoze predstavovat strom a ta mrkva akoze kvietky :). Mala som ju ulozit blizsie k pnu stromu, aby to lepsie vyniklo. Nabudce.  Pre vegetarianov iba s kuskom cheba a pre nas masozravcov aj  s kuskom sunky je celkom prijemnou zmenou pocas velkonocnych sviatkov.


Čokoládové vajíčka plnené skvelým pistáciovym krémom









Mila drobnost, ktora osviezi velkonocnu tabulu a da skvelu bodku za slavnostnym obedom. alebo moze byt aj sladkym pohostenim pre malych kupacov. Jednoduche na pripravu, ale ten krem.....hmmmm...rozhodne treba vyskusat . Tento lahodny, pistaciovy krem je taky vyborny, ze ja ho urcite pouzijem aj v buducnosti pri peceni nejakej  inej sladkej dobroty. Cokoladove vajicka som pouzila z obchodu, takze ze nejaku zhruba polhodinku tento mini dezert uzrel svetlo sveta.

Cviklový cheesecake s kozím syrom a údenym lososom






Na kazde sviatky pripravujem tradicne jedla, ktore su pre nas region typicke. Vzdy sa vsak snazim vyskusat aj nieco nove. Tak je to aj s tymto cviklovym cheesecakom. Cviklu milujeme v kazdej podobe.  Lososa tiez, takze nebolo co riesit, iba vyskusat. Zvlastna kombinacia cvikly s pomarancovou chutou ma trochu zneistila a trochu som sa obavala, ci to bude fungovat. Musim povedat, ze fungovalo. Jedno, co by som mohla doporucit, tak urobit mensie porcie. Tento cviklovy cheesecake je dost sytyzaujimavym ozvlastnenim nasho velkonocneho menu. 

Grilovaná špargľa s mozarellou a pancettou




Jednoduche a vyborne. Ak nemate gril, dajte na chvilu zapiect do rury. K tomuto receptu ani nie je co viac dodat iba to, ze doporucujem vyskusat...