nedeľa 24. apríla 2016

Banánový zákusok - najjednoduchší krémový zákusok na svete





Tento zakusok bol moj prvy kremovy zakusok, ktory som sa naucila piect.V mojom detstve toto bol  jeden zo zakuskov ( aj anasovy) , ktory u nas nesmel chybat na ziadne sviatky. Rovnako je oblubeny uz aj v mojej rodine.  Nie je presladeny a aj ked ma kremovu plnku,   "odlahcuje" ju varena kasa zo Zlateho klasu. Od mojej mamky som sa naucila varit Zlaty klas vo vode. V mlieku vraj plnka ma rychlejsiu tendenciu skysnut. U nas sice tazko, ale tak predsalen obcas ho  zvykneme piect aj v lete, ked teploty kremovym zakuskom nijako neprospievaju. Ja som sa naucila piect tento zakusok iba so zakladnou svetlou piskotou, ale dnes som ju urobila s kakaovou piskotou.  Zda sa  mi , ze vyzera zaujimavejsie s tmavou piskotou. 

sobota 16. apríla 2016

Nutella-Amaretto guľky





Dnes vam prinasam recept na jednoduche , vyborne nutellovo-amarettove gulky. Kedze som ich robila na Velku noc, su nazdobene ako zajacikovia. Samozrejme , ak si ich budete robit mimo velkonocneho obdobia, staci ak ich obalite v mletych orechoch, mandliach , ci kokose. Ak robite aj pre deticky namiesto Amaretta doporucujem pridat napr. trochu pomarancoveho dzusu. Ja si myslim, ze tieto gulky by mali ostat pre dospelych lebo ta kombinacia chuti Nutelly a Amaretta je naozaj vyborna. Gulky v chladnicke v doze vydrzia cca tyzden, samozrejme, ak ich nasi drahi clenovia rodiny nestihnu skonzumovat skor. 

sobota 9. apríla 2016

Jablkové rezy s penou





Tento zakusok som jedla pred mnohymi rokmi u mojej krstnej mamy. Zakusok mi velmi chutil, tak samozrejme som si vypytala recept. Dnes sa rada s nim podelim aj s vami. Mozno niektori ho poznate, mozno niektori nie. Jablcka sa hodia viac kyselkave  ( aspon pre mna ) a jemna snehova pena korunovana  (pre mna milovnika orechov) jemne pripecenou orechovou posypkou  poskytuje skvely chutovy zazitok. Tak co? Oslovil aj vas?  Pozrime sa, co potrebujeme na jeho pripravu.

streda 6. apríla 2016

Snehové linecké venčeky






Velmi vdacne drobne kusove zakusky. Uz som ich robila viackrat. Pekne ukazu na tacke medzi inymi vianocnymi, ci velkonocnymi zakuskami. Nie je to nic narocne, ale ta skvela rumovo-dzemova plnka uprostred snehoveho  kolieska na lineckom podklade je naozaj vyborna kombinacia. Zatial evidujem iba pozitivne ohlasy na tieto chutne  snehove venceky.  Tentokrat som urobila oproti povodnemu receptu malu zmenu. Bielka som slahala s praskovym cukrom nad parou. Venceky mali tu snehovu penu suchu a bola taka chrumkava. V povodnom recepte sa uvari sirup a zaslahava do bielkov. Tieto snehove venceky maju tu snehovu penu taku riedsiu. Cize, ak chcete mat tu penu suchsej konzistencie  (chrumkavu) doporucujem slahat bielka s praskovym cukrom  nad parou ak chcete tie venceky take "soft" doporucujem verziu s varenym sirupom.

pondelok 4. apríla 2016

Linecké kolieska s veľkonočným motívom






Tak aj taketo som piekla. Mile linecke kolieska ozdobene farebnym kolieskom z White icingu a s malou kacikou z praveho marcipanu. Robila som ich len zopar. Tieto mile mini kolaciky  pekne zabalene do kuska celofanu a previazane maslickou su skvelou nahradou za cokoladove vajicko pre malych kupacov.


nedeľa 3. apríla 2016

Čokoládovo-gaštanové košíčky







Tieto cokoladovo-gastanove kosicky su jedna z mala mojho velkonocneho pecenia, co sa mi podarilo  nafotit. Vela som piekla  (ako napokon vzdy :) ), ale zial, malo co sa mi podarilo dat bokom na fotenie. Opat raz sa mi potvrdilo, ze blogovanie vyzaduje veeela, velmi vela casu. Pocas sviatkov mala rodina prednost a zaluba musela ist bokom. Rodina je najviac. A ja som mala celu rodinu pokope, takze som prezila krasne a radostne velkonocne sviatky. Dufam, ze aj vy ste stravili pekne sviatocne chvile v kruhu vasich najblizsich a najmilsich.
Kosicky su z krehkeho cesta potrete cokoladou a naplnene uzasnou plnkou z cokolady a gastanoveho pyre. Pridany Baileys jemne zvyraznuje chut. Samozrejme ak robite aj pre deti, liker vynechajte.